Do’s-and-don’ts in China

chinees eten met stokjes

China is op veel verschillende vlakken een bijzonder en misschien zelfs uniek land. Het land probeert zich beetje bij beetje wat meer open te stellen voor toeristen, maar toch zijn er nog steeds een aantal belangrijke do’s en don’ts waar je maar beter rekening mee kan houden. Wij hebben alvast enkele zeer interessante China reistips voor jou op een rijtje gezet!

Do: Ontdek de bijzondere, gevarieerde Chinese keuken

Je gaat toch zeker niet naar China om er een biefstuk met friet te eten? Tijdens een rondreis door China zal je ongetwijfeld verschillende malen een cultuurshock vanjewelste krijgen. Dat geldt misschien nog wel in het bijzonder voor het eten dat je voorgeschoteld kan krijgen. China kent meerdere lokale keukens waarbij telkens gebruik wordt gemaakt van verschillende ingrediënten. Dit zorgt voor een enorme diversiteit waar je als westerling misschien wel even aan moet wennen. De moslim restaurants die in China zijn terug te vinden gebruiken bij de bereiding van hun gerechten voornamelijk schapenvlees. Andere restaurants focussen zich dan weer uitsluitend op het vlees dat afkomstig is van een varken en ga zo maar door. Typische, regionale specialiteiten zijn de Pekingeend, vele bijzondere visgerechten en de Dim Sum in Guanzhou. Let op, tijdens een bezoek aan Sichuan komt de stoom je vaak uit de oren. De regionale keuken hier is namelijk rijkelijk voorzien van pittige kruiden.

Don’t: het eerst antwoord direct geloven

Chinezen zijn bijzonder hartelijke mensen. Het is echter ook een zeer trots volk en dat kan jou als toerist in de problemen brengen. Chinezen zullen je bij een vraag altijd een antwoord geven, ook als ze het eigenlijk helemaal niet weten. Dat is nogal vervelend als je de weg terug naar je hotel vraagt. Dan sturen ze je misschien wel compleet de verkeerde richting uit met alle gevolgen van dien. Ga dus nooit zomaar af op het woord van een Chinees en doe zelf de nodige voorbereidingen voor een trip die je gaat maken. Op deze manier wordt voorkomen dat je in de vele Chinese steden in een doolhof van straten terechtkomt. 

verdiep je in de chinese cultuur

Do: Verdiep je in de Chinese cultuur

Het dagelijkse leven verloopt in China iets anders dan bij ons. Veel toeristen bestempelen de Chinezen bijvoorbeeld als ongemanierd omdat ze er tijdens het eten vaak op los boeren. Dit is in China echter geen teken van onbeleefdheid, maar geeft aan dat men geniet van het eten. Het wordt dan ook vaak aanzien als een compliment voor de chef. Ben je bij een Chinees gezin thuis uitgenodigd? Doe dan altijd je schoenen uit en eet en drink alles wat je krijgt aangeboden. Chinezen vinden het erg vervelend wanneer je iets weigert. Krijg je bovendien een geschenk? Bedank de Chinees die ze je geeft dan uitbundig, maar open ze pas wanneer je terug weg bent. 

Don’t: Praten over politiek en de Chinese overheid 

Er zijn steeds meer Chinezen, in het bijzonder jongeren die een aardig mondje Engels leren praten. Bovendien vinden zij het vaak fantastisch om met toeristen die ‘hun’ land bezoeken een praatje te maken. Tijdens deze conversaties kan je het over erg veel hebben, maar niet over politiek. Praat bovendien niet slecht over de Chinese overheid en de gesloten mentaliteit die ze hanteren. Je weet nooit wie er allemaal meeluistert. Het bekritiseren van het Chinese regime kan ook voor toeristen grote gevolgen hebben. Praat dus liever over die ene, prachtige tempel die je eerder vandaag hebt bezocht! 

bezoek parken in China

Do: Ontdek de vele stadsparken 

Elke Chinese (groot)stad huisvest wel één of meerdere stadsparken. Deze lijken vaak een wereld op zichzelf te vormen. De Chinezen gedragen zich hier compleet anders dan in het straatbeeld. In de stadsparken kan je dan ook vaak genieten van heerlijke voorstellingen. Er wordt gedanst, gelachen en gezongen. Het lijkt er dan ook veelal naar uit te zien dat de Chinezen in deze groene omgevingen even helemaal weg kunnen komen van hun facade.

Don’t: Je opwinden en gaan schreeuwen

Het kan soms frustrerend zijn wanneer de zoveelste Chinees je de foutieve aanwijzingen geeft waardoor je, je hotel of bestemming maar niet kan vinden. Dit is begrijpelijk, maar het is belangrijk dat je, je hier niet in gaat opwinden. Chinezen zijn erg vriendelijk als iemand ook zacht en lief is voor hen. Op het ogenblik dat jij gaat schreeuwen is dat vaak niet meer het geval en kunnen er vervelende situaties ontstaan.

Do: Ga op stap met een gids!

Tot slot nog een zeer belangrijke tip. Dit is misschien zelfs de belangrijkste van allemaal. Wil je namelijk niet komen te verdwalen in het omvangrijke China? In dat geval is het altijd de moeite waard om er op uit te trekken met een Chinese gids. Op deze manier wordt het taalprobleem aanzienlijk ingeperkt en bovendien weet hij of zij perfect waar de mooiste plekjes te bezichtigen zijn. Het inhuren van een lokale gids is bovendien vaak voordeliger dan je denkt. 

 

bannen zoek & boek China reis

Een georganiseerde reis door China maken.

Laat je jouw reis door China liever organiseren door een reisorganisatie of ben je op zoek naar meer inspiratie voor een rondreis door China? Dan helpen wij je graag met het vinden van je reis. Hieronder zetten we onze favorieten voor je op een rij. Is dat nog niet genoeg vergelijk dan alle rondreizen door China op onze zoek en boek pagina!

Daniel


Tips, inspiratie & aanbiedingen

Do's-and-don'ts in China

China is op veel verschillende vlakken een bijzonder en misschien zelfs uniek land. Het land probeert zich beetje bij beetje wat meer open te stellen voor toe...

Van Hangzhou naar Xiamen

China is een groot land en er zijn heel veel leuke plaatsen. Omdat ik niet genoeg kan krijgen van dit land laat ik mijn reisroute nog wel eens afhangen van de...