Tips & Tricks

camera Bekijk de verboden stad en het zomerpaleis
like icon Activiteiten voor jong en oud
rondreis prijs Goedkoop verblijf in hostels

Spannend! Binnenkort ga je voor het eerst reizen door  China! Waarschijnlijk beleef je nu al de nodige voorpret aan het opzoeken van alle locaties die je wil zien. Dat is leuk, maar er zijn ook nog een aantal belangrijke tips waar je voor afreizen maar beter rekening mee kunt houden. Wij hebben alvast wat tips & tricks op een rijtje gezet die bijzonder van pas kunnen komen wanneer je het indrukwekkende en imponerende China voor het eerst gaat bezoeken.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Voor alle duidelijkheid, China is geen land dat je zomaar even bezoekt zonder dat je daarvoor de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Er worden door de Chinese overheid heel wat (strenge) regels opgesteld voor toeristen en daar moet je echt aan voldoen. Op moment van schrijven is het voor Nederlanders en Belgen verplicht om een visum aan te vragen. Doe deze aanvraag tijdig en zorg er voor dat deze voor de volledige duur van je verblijf geldig is.

Het aanvragen van een visum is niet het enige waar je rekening mee dient te houden. Eenmaal aangekomen op je luchthaven van bestemming kan men je vooraleer toegang te verlenen tot het land nog de volgende zaken vragen:

  • Een reisplan. Probeer zo gedetailleerd mogelijk een planning te maken, zeker op het ogenblik dat je een rondreis gaat maken.
  • Een duidelijk beeld van je financiële situatie. De Chinezen willen er zeker van zijn dat je er echt op vakantie komt en alle kosten kan betalen.
  • Een document met de (verschillende) hotelreservering(en) die je hebt gemaakt.

Na een lange vliegreis willen het merendeel van de reizigers uiteraard graag slechts één ding en dat is zo snel mogelijk naar hun hotel. Door rekening te houden met de bovenstaande aandachtspunten wordt voorkomen dat je te maken krijgt met problemen op de luchthaven en daardoor heel veel tijd van je mooie vakantie verliest. Bovendien, niemand heeft graag problemen met de Chinese douane!

aanwijzing china

Tip 2: Nauwelijks aanwijzingen voor toeristen

Ondanks het feit dat China elk jaar opnieuw enorme groepen toeristen verwelkomt moet het gezegd dat er eigenlijk zeer weinig wordt geïnvesteerd in het wegwijs maken van deze mensen. Dit betekent concreet dat je geen bordjes of aanwijzingen in het Engels of een andere taal moet verwachten.

Extra problematisch wordt het dan omdat de doorsnee toerist uiteraard ook geen mondje Chinees praat. Bij het opmaken van je reisplan is het daarom altijd belangrijk om niet alleen de Engelse benamingen van de plaatsjes en de trajecten op te schrijven, maar ook zoveel mogelijk in het Chinees te laten vermelden. Zo kan je, je toch net iets beter oriënteren. Laat bovendien ook altijd de naam van je hotels in het Chinees op een papier zetten dat je bij je houdt. Raak je op een bepaald ogenblik de weg kwijt? Dan kan een taxi je wel zonder probleem terug naar je accommodatie brengen.

Tip 3: Het bepalen van de periode waarin je China bezoekt

China is sowieso al overweldigend en dat geldt in het bijzonder voor de steden die er in het land terug te vinden zijn. Om er voor te zorgen dat je niet met 1000 anderen op de Chinese Muur staat is het van belang om goed de meest geschikte periode voor een bezoek aan China uit te dokteren.

In principe kan dit land het hele jaar door worden bezocht, maar let op, tijdens de Chinese feestdagen wil je hier eigenlijk niet zijn. Er heerst dan overal een drukte vanjewelste en dat komt niet alleen het reiscomfort, maar ook de foto’s die je wenst te nemen niet ten goede. Ondanks het feit dat China zoals aangegeven eigenlijk altijd kan worden bezocht zijn er wel aanzienlijke verschillen vast te stellen in het weerbeeld. Tijdens de zomer kan het er namelijk werkelijk bloedheet worden. Over het algemeen worden het voor- en najaar bestempeld als de beste periodes om dit wonderbaarlijke land te bezoeken.

toeristen op de foto

Tip 4: De toerist is een bezienswaardigheid op zich

Je schrikt je als toerist waarschijnlijk in eerste instantie een hoedje wanneer niet alleen kinderen, maar ook volwassenen naar je komen om een foto met je te nemen. Toch is dit iets waar je, je maar beter op kan voorbereiden. Voor jou als toerist zijn de vele prachtige en imposante tempels in China misschien een bezienswaardigheid, maar voor de locals ligt dat wel even anders. China is en blijft een moeilijk toegankelijk land en in een nog niet zo ver verleden was er zelfs van toerisme nauwelijks sprake. Chinezen vinden het dan ook nog steeds fantastisch om met die witte dame of heer op de foto te kunnen!

Tip 5: Zeg maar dag tegen je social media

Onderweg tijdens je reis door China even je Facebook updaten of een tweet versturen? Het lijkt de eenvoudigste en meest voor de hand liggende zaak van de wereld, maar toch kan je dit rustig vergeten. China staat er om bekend een land te zijn dat heel wat westerse platformen blokkeert. Dat geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de verschillende vormen van social media, maar ook bijvoorbeeld Gmail is er niet te gebruiken.

Buiten Facebook en Twitter is ook het op de hoogte houden van je volgers op Instagram in dit Aziatische land geen optie als je niet beschikt over een VPN op je telefoon of tablet. Met een VPN omzeil je de beperkingen die de Chinese overheid internetgebruikers oplegt en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete apps. Als je gaat kiezen voor de beste VPN voor China is het belangrijk dat je eerst goed bedenkt waar je de VPN voor wilt gebruiken en hoeveel geld je er aan uit wilt geven.

Vind reizen naar China


Inpakken en wegwezen

rondreis informatie

Praktische informatie

  • Hoofstad: Beijing
  • Munteenheid: Yuan
  • Tijdsverschil: ZT 6 uur, WT 7 uur
  • Visumplicht: ja
  • Voltage: 220 volt
  • Reisadvies China

Relevante pagina's:


Blog

Do's-and-don'ts in China

China is op veel verschillende vlakken een bijzonder en misschien zelfs uniek land. Het land probeert zich beetje bij beetje wat meer open te stellen voor toe...

Van Hangzhou naar Xiamen

China is een groot land en er zijn heel veel leuke plaatsen. Omdat ik niet genoeg kan krijgen van dit land laat ik mijn reisroute nog wel eens afhangen van de...